17.11.2020
Na DAN SLOVENSKE HRANE, dne 20.11.2020, bomo v Vrtcu Jelka tudi letos izvedli že
10. TRADICIONALNI SLOVENSKI MEDENI ZAJTRK,
katerega namen je ozaveščanja o zdravih prehranskih navadah in pomenu prehrane pridelane v domačem lokalnem okolju.
Znan slovenski pregovor pravi: »PO ZAJTRKU SE DAN POZNA«. Z njim začnemo delovni dan, damo organizmu »gorivo« za njegov zagon in delovanje, zato ga nikakor ne bi smeli izpuščati. Z zdravim življenjskim slogom, s pravilno dnevno razporeditvijo kvalitetno sestavljenih obrokov ter redno telesno aktivnostjo, krepimo in ohranjamo svoje zdravje in dobro počutje, kar je v času epidemije Covid – 19, še posebej pomembno.
V vse dnevne obroke vključujmo čim več lokalno pridelanih in sezonskih živil, ki so hranilno bogatejša, saj so poti od proizvajalca do krožnika krajše, ni potrebnega dodajanja snovi za podaljševanje svežine, krajša je tudi doba skladiščenja.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo naslednja živila: kruh (po možnosti temne, polnozrnate vrste kruha), med, maslo, mleko in jabolka.
V vrtcu bo tradicionalni zajtrk vseboval naslednja živila slovenskega porekla višje – ekološke kakovosti:
- BIO MLEKO (Kmetija Žgajnar iz Studenca),
- BIO MASLO (Kmetija Žgajnar iz Studenca)
- GOZDNI MED (Čebelarstvo Pislak Bali),
- BIO PIRIN KRUH (Pekarna Iz krušne peči)
- BIO JABOLKA (Ekološka kmetija Bregar iz Znojil pri Krki).
Jedilnik bo ta dan obogaten še s SUHIM SADJEM (suhimi krhlji jabolk in hrušk ter suhimi slivami).
Naši najmlajši pa se bodo lahko posladkali še z bio ovsenimi kosmiči (Remi) na BIO mleku (Kmetija Žgajnar iz Studenca), slajenimi z gozdnim medom (Čebelarstvo Pislak Bali).
Otroci bodo v skupinah, ta dan in tudi med letom, izvajali različne dejavnosti povezane z zdravo in lokalno pridelano hrano, spoznavali pomen kmeta kot osnovnega pridelovalca hrane, pomen čebel in čebelarjev ter pomen trajnostne ekološke osveščenosti. S pomočjo priporočenih gradiv, pa k posameznim dejavnostim vabimo tudi otroke, ki zaradi izrednih razmer trenutno niso vključeni v vrtec.
Pripravila: Renata Rom Mrcina, Petra Kočar, dipl. vzgojiteljica,
organizatorka prehrane in ZHR ravnateljica
Copyright Vrtec Jelka 2018
Vse pravice pridržane.
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.